PREMIILE FIFD CRONOGRAF, EDIŢIA A XII-A  

 

     Gala de Premiere a celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc luni seara, 18 mai 2015, la Centrul Cultural Odeon.

În competiţia finală au participat 18 documentare din 15 țări la Secțiunea Principală, 12 filme din 5 ţări la Secţiunea CadRO şi 9 lucrări de la studiouri independente din R. Moldova la Secțiunea Producții Locale, iar la Secțiunea Un LIKE pentru documentar au fost proiectate 5 filme.

     Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, în valoare de 2500 de euro, oferit de Organizația Internațională pentru Migrație i-a revenit filmului CARDIOPOLITICA, realizat de Svetlana Strelnikova (Rusia). Juriul a decis să acorde Trofeul unui film care prezintă un caracter puternic, Serghei Sukhanov, un chirurg cardiac forțat să se implice în politică, în scopul de a face în mod corespunzător meseria și a salva vieți, chiar dacă pare a fi complet împotriva ideii. Juriul a apreciat înțelegerea și accesul realizatorilor care au reușit să îl aducă publicului prin intermediul acestui film, și-a argumentat decizia juriul de  la Secțiunea Principală, din care au făcut parte fotograful și cineastul Nicolae Pojoga, președintele Juriului (R. Moldova), regizorul și producătorul elvețian Christian Frei, regizorul, editorul și operatorul de imagine Christoph Brunner (Austria), producătorul Aurelian Nica (România) și regizorul și producătorul Alex Shiriaieff, (Suedia).

     GABOR reprezintă o extensiune secretă a documentarului, dar şi a filmului în general. Secretul dispare, însă, în clipa în care realizăm că arta rezidă în marea intimitate a fiinţei umane. Documentarul GABOR, realizat de Sebastián Alfie(Spania) a luat Premiul pentru Regie în valoare de1500 de euro, oferit anul acesta de ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău.

     Premiul pentru Imagine în valoare de 15.000 de lei a fost oferit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare filmului CREPUSCULE, regizat şi filmat de Valentyn Vasyanovych, Ucraina. Directorul de imagine face portetul personajelor sale, folosind mijloacele vizuale, transmiţându-ne astfel nu doar propria sa atitudine faţă de eroii filmului, dar şi făcând spectatorul să plângă şi să râdă împreună cu ei.

     Centrul Cultural German Akzente a oferit Premiul Special al Juriului, in valoare de 10.000 de lei, care a revenit documentarului POVESTEA D-LUI TANDREȚE în regia lui Dagmar SmržováRepublica Cehă, o introspecţie ingenuă în universul unui personaj care trăieşte într-o lume diferită, promovând valoarea vieţii şi a demnităţii umane.

Filmul DANCING ALONE / DANSÂND ÎN SINGURĂTATE în regia Bienei Pilavci, (Germania) a obținut mențiunea specială a juriului pentru o investigaţie plină de curaj în labirintul propriei familii marcate de abuzuri şi violenţă.

În premieră a fost instituit premiul în memoriam Victor Bucătaru, în valoare de 7000 de lei acordat producției estoniene PMR – IN THE STATE OF LIMBO în regia lui Meelis Muhu și Kristina Normancare a fost înscris la Secțiunea Principală.

Premiul Simpatia Publicului la Secţiunea Principală, a fost câştigat de documentarul GABOR, în regia lui Sebastián Alfie, care spune povestea emoţionantă a unui director de imagine nevazător, prezent, de altfel la festival însoțit de câinele sau Liberty.Publicul a aplaudat în picioare protagonistul filmului.

 

     La Secţiunea CadRO, susținută și anul acesta de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, documentarele au fost jurizate de Nicoleta Zagura, expert UNESCO în valorificarea patrimoniului cultural (România), Alecu Deleu, regizor, scenarist și producător (Republica Moldova) și Alexandru Canțâr, jurnalist și manager de presă (Moldova).

Trofeul cadRO și premiul I în valoare de 1000 de euro, l-a câștigat filmul MALANKA DIN CRASNA în regia lui Dmitro Dukolîtki-Sobciuk,(Ucraina) pentru promovarea patrimoniului intangibil și a realităților culturale ale satului românesc și pentru vigoarea expresiei artistice și documentare. Premiul a fost oferit de ICR „Mihai Eminescu”  la Chișinău, partener al Festivalului.

     Premiul II la Secţiunea cadRO, în valoare de 10.000 de lei oferit de Uniunea Cineaștilor din Moldova, a fost acordat filmului ION în regia lui Olivier Magis (Belgia), pentru forța redării destinului uman prin mijloace cinematografice.

     MoldCinema a oferit Premiul III, în valoare de 7000 de lei, care a plecat în România, către filmul NIASHCHARIAN – SĂ RENAȘTEM în regia lui Leonardo Tonitza, pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc în contextul culturii universale și pentru amploarea și meticulozitatea abordării unei teme științifice.

     GOSPODARII DEPORTAȚI, în regia lui Dumitru Pogorea (Rusia),  a obținut mențiunea specială a Juriului cadRO, pentru efortul de reconstituire a unor realități istorice dramatice, la fel și DA-I FĂLOȘI,in regia lui Manuel Srbin (Serbia) pentru culoare și expresie.

Spectatorii au îndrăgit unanim două producții, astfel premiul Simpatia Publicului a fost oferit ex aequo producțiilor DA-I FĂLOȘI (Serbia), în regia lui Manuel Srbin, și filmului PĂLTINIȘ - POVEȘTI LA HOTAR / STORIES ON THE BORDER, în regia Andreei Ştiliuc (România). Premiile au fost oferite de Institutul Muncii din Moldova.

     Calitatea și profesionalismul lucrărilor înscrise la Secțiunea Producții Locale au decis-o cei trei membri ai juriului – George Agadjanean, regizor de film, producător Publika TV (Moldova), Sergiu Bezniţchi, prezentator TV (Moldova) și Iulian Foișor, scriitor, regizor și producător de film (România).

     Premiul I şi Trofeul Secţiunii Producţii Locale pentru cea mai bună lucrare l-a obţinut documentarul realizat de Alina Radu, ELITOCID LA PANTA DE SUSpentru perseverența de a recrea adevărata istorie a neamului nostru prin viața unui om, Ioan Bâtca.

     Pentru modul de a pune în prim plan problema satelor pustii prin povestea bunelului, lucrarea BUNELUL, semnată de Dumitru Tcaci a obținut Premiul II.

     Premiul III a fost acordat producției RÂUL CAMENCA: AUGUST 2014, în regia lui Ghenadie Popescu, pentru modul de a povesti cu originalitate și umor despre tot mai arzătoarele probleme contemporane.

Al treilea an consecutiv Publika TV oferă premiile la această secțiune.

Mențiune specială în cadrul Secțiunii Producții Locale au fost acordate pentru 2 filme: DOMNICA, în regia lui Constantin Bozianu, pentru încercarea de a spune, până la capăt, adevărul despre viața oamenilor și filmului 20X20X40, în regia lui Vasile Fotescu, pentru curajul de a vorbi despre o formă de sclavie modernă.

     Filmul LA HANUL MORŢII (EPISODUL 0) / THE DEATH INN în regia lui Pavel Pădurarua obținut premiul special oferit de CURAJ TV pentru curaj și profunzimea investigației.

     Trofeele CRONOGRAF sunt realizate de sculptorul Valentin Vârtosu, începând cu prima ediție a Festivalului.

     Secțiunea destinată publicului adolescent, Un LIKE pentru documentar a fost apreciată de un juriu compus din 5 liceeni, care au acordat premiul secțiunii scurtmetrajului WALLS / PEREȚIIîn regia lui Miguel López Beraza(Spania), pentru istoria a doi vecini povestită de pereții clădirii din Budapesta, unde aceștia trăiesc. Premiul, în valoare de 10.000 de lei a fost oferit de Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova. Același documentar a obținut și premiul Simpatia Publicului.

     De premiulSecțiunii Cu ochii pe Moldova, în valoare de 500 de euro oferit de OIM Moldova, s-a învrednicit co-producția Moldova-Olanda: LANDLOCKED / RĂMAȘI FĂRĂ MARE, în regia lui Maarten de Kroon pentru interesul față de țara noastră și cetățenii ei și efortul depus în realizarea acestor filme.  

    

     Ediția a XII-a a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc între 12-18 mai, la Chişinău. FIFD CRONOGRAF este organizat de OWH Studio.

 

 

Serviciul de presă FIFD CRONOGRAF